Annie M.G. Schmidt – Anna

Annie M.G. Schmidt – Anna

Annie M.G. Schmidt is misschien wel de populairste Nederlandse schrijfster aller tijden. Maar wie kende haar nu eigenlijk echt? Deze biografie, van de hand van Annejet van der Zijl, is de eerste waarin het leven van een van Nederlands grootste schrijfsters beschreven wordt aan de hand van privémateriaal.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida Schmidt (1911-1995) werd beroemd met kinderboeken als Jip & Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje en vele anderen. Hele generaties Nederlanders zijn opgegroeid met verhalen en versjes van haar hand, welke inmiddels over de hele wereld gelezen worden. Ook vele musicals en tv-series waarvoor zij scenario’s en liedteksten schreef, behoren tot het collectieve geheugen.

Over haar leven is altijd weinig bekend geweest. Voor Schmidt kwam de grote roem immers pas laat. Wat er over haar leven bekend is, is vooral datgene wat ze er zelf over kwijt wilde: het sprookje over de jonge bibliothecaresse die min of meer per ongeluk een succesvol schrijfster werd.

Over de biografie

Op een zomeravond in 1999 overhandigt Flip van Duijn enkele plastic tassen vol vergeelde, volgekrabbelde velletjes van zijn moeder, Annie M.G. Schmidt, aan Annejet van der Zijl. “Dit zijn haar liefdesbrieven. Ik ga op vakantie, bij jou zijn ze veiliger.” Korte tijd later stelt hij tevens de honderden brieven die Schmidt voor de oorlog aan haar moeder schreef ter beschikking. Op basis van dit persoonlijk archief, plus tientallen interviews en een schat aan andere materiaal, reconstrueert Van der Zijl het leven van Annie M.G. Schmidt. Dit alles met een bijzonder gevoel voor detail en de historische context.

Het resultaat is een biografie die bijna een volledige eeuw beslaat. Er staat niet alleen te lezen hoe het merkwaardige, zeldzame kunstenaarschap van Schmidt verweven was met haar persoonlijke lotgevallen, maar ook hoe de schrijfster telkens weer haar leven in eigen hand nam en haar levensgeschiedenis mystificeerde en op sommige punten zelfs verzon.

Nee, het was geen sprookje, maar het verhaal van de vrouw áchter de schrijfster Annie M.G. Schmidt, is daarom niet minder meeslepend. “Een biografie met prachtige scènes over de stoere, geestige, rebelse kinderboeken-, toneel- en musicalschrijfster die zo hunkerde naar liefde…” aldus de Volkskrant.
Bekijk meer biografieën van Schrijvers »

AanbiederPrijsBiografie bestellen
Bol.com€17,50Bestel deze Biografie »
Bruna€17,50Bestel deze Biografie »
Managementboek€17,50Bestel deze Biografie »


Dit bericht is geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *