Lodewijk XIV – Leven en liefdes van de Zonnekoning

16,99

Uitverkocht

Zoals de planeten om de zon draaien, zo moest alles in Frankrijk om hem draaien. Om dit idee gestalte te geven liet hij even buiten Parijs een paleis bouwen: Versailles. De almachtige heerser van het meest glorieuze en extravagante hof in het Europa van de zeventiende eeuw was Lodewijk XIV, de Zonnekoning.
In deze uitstekend gedocumenteerde biografie beschrijft Antonia Fraser het leven van deze charismatische koning aan de hand van de vrouwen die zo’n grote rol in zijn leven hebben gespeeld. Te beginnen met zijn moeder Anna van Oostenrijk, die voor zijn absolute macht gevochten heeft. Vervolgens zijn eerste vrouw, zijn nicht Maria Theresia, met wie hij zes kinderen kreeg. Naast deze officiële ‘koningin van Versailles’ had Lodewijk XIV talrijke andere vrouwen om zijn (seksuele) behoeften te bevredigen. Na een korte verhouding met zijn schoonzuster Henriëtte-Anna werd Louise de La Vallière zijn eerste maitresse. Daarna kwam de wilde en briljante Athénaïs, markiezin van Montespan, die hem zeven kinderen schonk. De zeer gelovige en intelligente Fran^oise de Maintenon, Athénaïs’gouvernante, was de volgende vrouw die zijn hart veroverde. De laatste jaren van zijn leven waren voor de bruid van zijn kleinzoon, Adelaide van Savoye, die opmerkte dat ‘onder een koning een land eigenlijk wordt geregeerd door vrouwen’.
Liselotte, hertogin van Orleans en schoonzuster van Lodewijk XIV, noteerde:‘Ik denk dat de geschiedenissen die over dit hof zullen worden geschreven beter en onderhoudender zullen zijn dan welke roman ook, en ik ben bang dat zij die na ons komen, zullen denken dat het slechts sprookjes zijn.’ Met deze biografie heeft Antonia Fraser een bijzonder geloofwaardig ‘sprookje’ geschreven.

ISBN: 9789046802540 Categorie: