Sternen- und Planetenkalender 2021

Venus und Merkur - Gemeinsamkeiten und Unterschiede

22,00

Uitverkocht

Venus en Mercurius – Overeenkomsten en verschillen

• Deze praktische kalender geeft de stand van het sterrenbeeld ten opzichte van de horizon natuurgetrouw weer.
• Maanfasen van dag tot dag
• De wassende en de afnemende maan zijn op de horizontale sterrenkaarten ingetekend zoals ze op de aangegeven tijden aan de hemel verschijnen.
• Twee pagina’s per maand
• Met behulp van de grote horizontale avondkaart en de kleine middernacht- en ochtendkaart is de gang van een sterrenbeeld goed te volgen.
• Van de mooiste hemelverschijnselen zijn er extra afbeeldingen.
• Deze kaarten tonen het samenspel van de planeten.
• De combinatie van de kaarten maakt het mogelijk met de beweging van elke planeet vertrouwd te raken.
• Uitstekend geschikt voor het oplossen van vragen en het lesgeven.

Venus en Mercurius verschijnen tijdens de schemering, ze zijn nooit de hele nacht aan de hemel. Een opvallend, rustig schijnend licht aan de donkere sterrenhemel in de eerste of laatste uren van de nacht, kan de planeet Venus zijn.
Ongeveer op 20 januari verdwijnt Venus van de oostelijke ochtendhemel, rond 28 april wordt ze zichtbaar aan de westelijke avondhemel.
De Sumeriërs volgden het wassen en het afnemen van de maan en keken uit naar de komst van de eerste avondsikkel. Ze volgden ook het verdwijnen en het opnieuw zichtbaar worden van hun belangrijkste godin INANNA – onze Venus. Voor hen keerde INANNA dan terug van haar reis naar de onderwereld.
In mei schijnen Venus en Mercurius drie weken lang in de avondschemering. Mercurius is hoger aan de westelijke hemel dan Venus, meestal heeft echter Venus een grotere hoekafstand tot de zon dan Mercurius.
Mercurius verschijnt meestal in de nevels laag boven de horizon of iets erboven. Hij is vaak even tussen de wolken te zien en dan weer achter hen verborgen. De Grieken noemden het daarom Stilbon, de knipperaar.
In 2021 zal Mercurius drie keer aan Venus voorbij trekken, en ook drie keer aan Mars en Jupiter. Op deze negen conjunctiedagen is hij echter onzichtbaar. In Nederland verschijnt hij in het stijgende jaar alleen aan de avondhemel, in het dalende jaar alleen aan de ochtendhemel.

Het jaarthema 2021 ‘Venus en Mercurius – Overeenkomsten en verschillen’ biedt beginners en ervaren waarnemers praktische en verdiepende aanwijzingen.

(Er wordt geen Nederlandse versie uitgegeven)

ISBN: 9789083081113 Categorie:
Gewicht 0,456 kg
Afmetingen 425 × 295 × 4 mm
Auteur(s)

Liesbeth Bisterbosch

Uitgever

Cichorei

Verschijningsvorm

Kalender

Illustraties

Ja

Aantal pagina's

28

Druk

1

NUR

917

Verschijningsdatum

30-09-2020