De Gouden Koets

13,95

Nu besteld, dinsdag in huis

De Gouden Koets is na vijf jaar restauratie klaar om weer de weg op te gaan. Blijft zij dé blikvanger op Prinsjesdag en tijdens inhuldigingen en Oranjehuwelijken? Of hoort ze eigenlijk thuis in een museum? Steeds meer Nederlanders nemen aanstoot aan de schilderingen op de koets, die verwijzen naar het koloniale verleden. Anderen koesteren het rijdende sprookje.

Dit rijk geïllustreerde boek vertelt op toegankelijke wijze belangrijke en verrassende verhalen over de Gouden Koets. Hoe ontstond ze eigenlijk, wat wilde men ermee bereiken? Hoe is ze sindsdien gebruikt? Welke symboliek is er precies in verwerkt? En waarom is ze al sinds het eerste idee, in 1896, onderwerp van discussie en protest? Gerenommeerde auteurs en jonge talenten buigen zich over deze en andere vraagstukken.

Dit boek verschijnt bij de tentoonstelling De Gouden Koets (Amsterdam Museum, juni 2021 tot en met februari 2022) waar de koets voor het eerst sinds de restauratie weer te zien is. Deze meerstemmige tentoonstelling ambieert het publieke debat over de toekomst van de Gouden Koets aan te jagen. Daarvoor wordt een grote publiekscampagne opgezet waarin onder andere in alle provinciehoofdsteden wordt onderzocht wat de Gouden Koets voor mensen betekent, en wat haar toekomst zou moeten zijn. De resultaten worden aangeboden aan koning Willem-Alexander.

ISBN: 9789462584419 Categorie:
Gewicht 0,853 kg
Afmetingen 247 × 224 × 18 mm
Auteur(s)

Annemarie de Wildt, Karwan Fatah-Black, Lise Steyn, Ghanima Kowsoleea, Maria Lams

Uitgever

Ballon Kids

Verschijningsvorm

Hardcover

Taal

Nederlands

Illustraties

Ja

Aantal pagina's

160

Druk

1

NUR

646

Verschijningsdatum

23-06-2021