Willem de Kooning – Een Amerikaanse meester

59,95

Momenteel niet leverbaar

Dat het Willem de Kooning (1904-1997) aardig is gelukt om de grootste kunstenaar, de grootste minnaar en de grootste drinker te worden wordt wel duidelijk uit deze indringende biografie. Zeker is dat De Kooning een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw is; de sleutelfiguur van de revolutionaire Amerikaanse beweging van het abstract-expressionisme.
De Kooning: Een Amerikaanse meester gaat in op alle aspecten van het leven en het werk van deze gecompliceerde, getormenteerde schilder: de armoedige jeugd in Rotterdam, de emigratie naar Amerika, zijn verwoede pogingen kunstenaar te worden, de rol van de kunsthandelaren Peggy Guggenheim en Leo Castelli, de hechte vriendschap met leermeester Arshile Gorky, zijn promiscuïteit, de alcoholverslaving, de relatie met vriend en rivaal Jackson Pollock, het tumultueuze huwelijk met Elaine, de depressies, zijn doorbraak en het grote succes, de verhuizing naar Long Island, en ten slotte de dementie en de vrienden en
assistenten die hem overeind hielden en zorgden voor continuïteit in zijn werk. De Amerikaanse editie van deze schitterende biografie is bekroond met de Pulitzer Prize 2005.

ISBN: 9789046800249 Categorie: