Jaap van der Linden – Geen stuiver van de lommerd

20,49

Uitverkocht

Jaap van der Linden had een stem als een roestige betonschaar maar kon er mensen mee inspireren, motiveren en activeren. Hij begon zijn werkzame leven als spruitenplukker in de Hoeksche Waard maar ontpopte zich tot een kleurrijk en vooraanstaand vakbondsbestuurder.

Over Jaap van der Linden

Solidariteit was een kernbegrip in het leven van Jaap van der Linden (1935 – 2017). Het werd hem thuis al vroeg ingeprent in het rode gezin in ‘s Gravendeel. De levenslessen die hij daar leerde, nam hij mee naar de vakbeweging. Vanuit de jeugdbeweging van het NVV klom hij op tot een gezaghebbend vakbondsbestuurder. Hij leidde acties van de FNV tegen de afbraak van de sociale zekerheid en kruiste de degens met bewindslieden als Louw de Graaf en Ien Dales en met Wim Kok en Elske ter Veld, ooit zijn vakbondsmaatjes. Hij leidde bouwstakingen en stond bekend als gewiekst onderhandelaar en bruggenbouwer. Van der Linden werd de held van de vakbeweging bij de verhoren voor de parlementaire enquête naar de werknemersverzekeringen in 1993. Naast dat alles was Jaap een gretig verteller van uit het leven gegrepen ‘annekedotes’.

Over het boek

De biografie vertelt het levensverhaal van Jaap van der Linden. Hij begon zijn werkzame leven als tuindersknecht maar werd al gauw ingelijfd door de vakbeweging. Van der Linden werd ‘roverhoofdman’ van kindervakantiekampen, vormde met Wim Kok het duo ‘de jongens van de zolder’, stond met zijn poten in de bagger, bestreed politici die de sociale zekerheid wilden afbreken en was de spin in het web bij stakingen en andere vakbondsacties. Bij dat alles bleef hij een man zonder poespas, die tegenslagen bestreed met grimmig doorzettingsvermogen, humor en zelfspot. Na zijn pensionering was hij nog op vele fronten maatschappelijk actief. Uit het boek komt hij ook naar voren als een echte family man die, ondanks zijn drukke bestaan, graag met zijn kleindochters ‘op berenjacht’ ging.

ISBN: 9789402234480 Categorie: