Van hier tot Tokio

Turnsport in verwarring

21,95

Nu besteld, dinsdag in huis

Een lange rij voormalige turnsters kwam aan het woord met ervaringen over slaan en schoppen, intimidatie en schelden. Een vreselijk slechte tijd waarvan zij nog steeds last hadden. Het werd een groep van hier tot ginder, van hier tot Tokyo. Rietje Bijlholt, als trainster met jarenlange ervaringen in het internationale turnen en Theo Reitsma, sportjournalist en televisiecommentator bij grote sportevenementen besloten tot onderzoek. Uitgaande van grenzen als de Olympische Spelen 1964, omdat die gehouden werden in Tokyo en als afsluiting die in Tokyo 2021. Hoe kon het zo ver komen in het Nederlandse vrouwenturnen werd de werktitel. Om dat te begrijpen moest je oog hebben van de geschiedenis, van ontwikkelingen, van ook andere meningen dan die ruim baan hadden gekregen. Zo kreeg het turnen ook glans terug, werd het weer elegant en acrobatisch. Blijheid bleek ook te bestaan. De andere kant van hier tot Tokyo.

Rietje Bijlholt begon in 1972 als choreografe bij de Nederlandse dames-turnploeg op Papendal en ontwikkelde zich geleidelijk tot allround turntrainster. Was voor stages in de toenmalige Sovjet Unie Voorts was zij in 1989 bondscoach in Engeland. Altijd nieuwsgierig en gedreven in de weer om turnsters op een hoger niveau te brengen. Dat gold voor topturnsters maar eigenlijk voor alle kinderen die graag koprollen willen maken Door internationale turnfederatie F.I.G. werd ze als gasttrainster uitgezonden naar Finland, Portugal, Senegal en Egypte en werd ze bekroond met de Highest Coach Award.

Theo Reitsma was jarenlang werkzaam bij Studio Sport en als televisiecommentator aanwezig bij Olympische Spelen, met als specialiteit atletiek, en bij Europese en wereldkampioenschappen voetbal. Altijd met interesse voor achtergronden van de sporters op het hoogste niveau, dus ook voor hun intensieve trainingen. Nieuwsgierig geraakt door de turbulentie bij het turnen en dus op zoek gegaan naar de belevenissen in Tokyo 1964 en in Tokyo 2001 en de gang van zaken in de jaren tussendoor. Met oog voor de winnaars, maar ook voor hen die de Olympische Spelen niet haalden.

ISBN: 9789493259034 Categorie:
Gewicht 0.215 kg
Afmetingen 213 × 143 × 15 mm
Auteur(s)

Theo Reitsma, Rietje Bijlholt

Uitgever

edicola sport

Verschijningsvorm

Paperback

Taal

Nederlands

Illustraties

Nee

Aantal pagina's

192

Druk

1

NUR

489

Verschijningsdatum

06-01-2022