Ronald Koeman – Biografie

19,95

Uitverkocht

De biografie van Ronald Koeman is een makkelijk leesbaar boek van een grootheid in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Het boek is geen literair meesterwerk, maar vertolkt wel goed de carrière van Koeman.

De carrière van Ronald Koeman

Op 21 maart 1963 werd in Zaandam een blonde jongen geboren. Ronald heeft een familie die leeft voor het voetbal. Zowel zijn vader Martin, als zijn broer Erwin waren profvoetballer en speelden in het Nederlands elftal.

Ronald Koeman begon zijn voetbalcarrière, net als zijn broer bij FC Groningen. Zijn vader heeft ook jaren lang bij deze voetbalclub gespeeld. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd bij de club die toen nog GVAV heette.

In 1983 vertrok hij naar Ajax, waar hij deel was van het team dat Feyenoord versloeg met 8-2. Ook zette hij de grootste zege ooit van een Nederlandse club in Europa neer met een 14-0 zege op Red Boys Differdange. Na 3 jaar Ajax vertrok Ronald Koeman naar PSV, waarmee hij drie keer op rij kampioen werd.

Door zijn grote successen in Nederland kreeg Koeman in 1989 een transfer naar het grote FC Barcelona. Hiervoor zou hij het langst spelen. In 6 seizoenen kwam hij 192 keer uit voor de Spaanse ploeg. De voetbalcarrière van Ronald werd afgesloten bij Feyenoord, waarvoor hij in twee seizoenen 61 keer speelde.

De voormalig verdediger/middenvelder stond te boek als een speler met een snoeiharde trap. Daarnaast was hij specialist als het ging om strafschoppen nemen. Koeman werd daardoor een verdediger die verassend veel doelpunten maakte. Ronald Koeman kwam in totaal 78 keer uit voor het Nederlands elftal, waarvoor hij 14 doelpunten maakte.

Trainersloopbaan van Koeman

Na zijn carrière als speler ging Koeman verder als trainer. Het was Karel Aalbers die hem in 1999 vast legde bij Vitesse. In zijn eerste seizoen bereikte hij met Vitesse de vierde plaats in de Eredivisie. Toen Aalbers werd ontslagen wegens vermoedelijke fraude kreeg Vitesse geldproblemen. Koeman bereikte met het financieel zwakke Vitesse echter nog de zesde plek in zijn tweede seizoen.

Nadat Ajax haar trainer Co Adriaanse had ontslagen werd Koeman aangesteld als zijn opvolger. Bij deze club werkte hij met het grote team waar onder andere Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic deel van uitmaakten. Ondanks twee landstitels ontstonden er problemen tussen Koeman en technisch directeur Louis van Gaal. In februari 2005 nam Koeman ontslag.

Hierna bleven de grote successen als trainer uit. Hij pakte met PSV nog een landskampioenschap, met Benfica de Portugese supercup, met Valencia de Spaanse beker en met AZ de Johan Cruijff Schaal. Echter ontving hij bij deze clubs nooit de faam die hij als speler wel had.

Het was 2011 toen Koeman bij Feyenoord de opgestapte Mario Been opvolgde. Hij moest Feyenoord samen met Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst na een zwaar seizoen terug loodsen naar de top van de Eredivisie. Hier slaagde hij tot ieders verassing in met beperkte middelen. Met Feyenoord werd de tweede en derde plaats bereikt voordat zijn biografie uit kwam.

Biografie Ronald Koeman

De biografie van Ronald Koeman is geschreven door Bert Nederlof, die ook het verhaal van Coen Moulijn geschreven heeft. Het voorwoord van dit boek is geschreven door Johan Cruijff. Het boek laat wel wat steken vallen. Er staan wat spelfouten in en het verhaal is vluchtig geschreven.

Wel is dit de eerste biografie van de oud-voetballer en trainer van Ajax, Feyenoord en PSV. Het verhaal blikt terug op de grote carrière die Koeman gehad heeft als speler. Ook zijn privéleven komt terug; zeker de laatste jaren voordat de biografie geschreven werd in maart 2013. Dit boek is een aanrader voor voetbalfans die een makkelijk leesbare voetbalbiografie willen lezen, maar voornamelijk voor fans van Ronald koeman.

ISBN: 9789071359521 Categorie: